Macerat gabeza v sončničnem olju
-
10 ml
1,90 EUR -
30 ml
2,90 EUR -
50 ml
3,90 EUR -
60 ml - steklena embalaža
4,90 EUR -
100 ml steklena embalaža
6,90 EUR -
125 ml
7,20 EUR -
250 ml
11,90 EUR -
250 ml steklena embalaža
13,50 EUR -
500 ml
20,90 EUR
Olje gabeza je zeliščno olje, ki vlaži kožo in se že dolgo uporablja kot zdravilno zelišče.
Vsaj od 4. stoletja so ljudje gabez uporabljali v medicinske namene. Proizvajalci zdravil so liste in korenine gabeza vezali v obkladke, nato pa te obkladke nanašali na kožo za zdravljenje poškodb. Prvi evropski naseljenci Amerike so imeli gabez za tako nepogrešljivega, da so ga v 17. stoletju nesli na svoje potovanje čez Atlantik.
Sodobna znanost kaže, da so imeli starodavni ljudje prav, ko so verjeli, da gabez pomaga pri celjenju ran in lajšanju bolečin. V tem članku bomo razložili, od kod izvira gabez, izjemne zdravstvene koristi gabezovega olja in kako ga uporabljati doma. Na koncu vas bomo opozorili na morebitne stranske učinke, povezane z oljem gabeza.
Kaj je olje gabeza?
Gabez je cvetoč grm, ki raste v Evropi, Aziji in zdaj tudi v Severni Ameriki. Korenine in listi gabeza imajo zdravilne lastnosti.
Olje gabeza je narejeno tako, da se listi in korenine rastline gabeza macerirajo z nevtralnim (v našem primeru sončničnim) oljem. Večina gabezovih olj se obdrži približno 2 leti po proizvodnji.
Prednosti olja gabeza
Lokalno uporabljeno olje gabeza je povezano s številnimi zdravstvenimi koristmi in lahko pomaga pri nekaterih težavah, vključno z:
Ureznine
Olje gabeza dobro pomaga pri površinskih urezninah, praskah in odrgninah.
Zlomi
Ko so gabez nanašali lokalno na živali nad mestom, kjer so utrpele zlome kosti, so se njihove kosti zacelile veliko hitreje kot pri živalih, ki niso bile zdravljene z gabezom.
Spodbuja okrevanje razjed na nogah
Razjede na nogah so neprijetne, nagnjene k okužbam in se lahko dolgo celijo.
Uporaba gabezovega olja
Olje gabeza nanesite lokalno na dele telesa, kjer imate bolečine v mišicah ali imate nelagodje.
Možni neželeni učinki gabezovega olja
Gabezovega olja ne uporabljajte za kuhanje, tako kot drugih vrst jedilnega olja. Evropska unija je prepovedala uživanje jedilnega olja zaradi visokega tveganja toksičnosti za jetra.
Odraslim z boleznimi jeter, rakom ali anamnezo alkoholizma se prav tako svetuje, naj se gabeza izogibajo, ker lahko koža absorbira tudi spojine, ki škodijo jetrom.