Smiljeva krema za roke
Roke so naše ogledalo zdravja in zahtevajo posebno nego. Za intenzivno zaščito in regeneracijo kože na rokah vam predstavljamo recept za bogato kremo s smiljem.
Sestavine:
FAZA 1 (vodna vaza)
• 41 g destilirana voda
• 20 g hidrolat laškega smilja
• 0,5 g alantoin
FAZA 2 (maščobna faza)
• 8 g emulgirajoči vosek NF
• 1 g cetilni alkohol
• 14 g macerat smilja v mandljevem olju
• 7 g izopropil miristat
FAZA 3 (hladna faza)
• 0,1 g vitamin E
• 7 g izvleček planike
• 0,7 g cosgard
• 0,7 g naravne dišave ali eteričnega olja po izbiri
Priprava:
- korak: Sestavine za vodno bazo (faza A) združite v ognjevarni posodi in jo postavite v vodno kopel, da se segrejejo.
- korak: Sestavine za oljno bazo (faza B) združite v ognjevarni posodi in jo postavite v vodno kopel, da se stopijo in segrejejo.
- korak: Med segrevanjem nadzorujte temperaturo obeh faz, ki morata doseči približno enako temperaturo – med 70°C in 75°C. Ko obe fazi dosežeta potrebno temperaturo, kuhalnik izklopite (vendar fazi še vedno pustite v kopeli).
- korak: Vodno fazo (faza A) vmešajte v oljno fazo (faza B) in posodo umaknite iz vodne kopeli. Vklopite palični mešalnik in mešajte, dokler ne nastane emulzija (bela krema, ki pa je za enkrat še tekoča). Intenzivno mešajte vsaj 3-4 minute. Nato emulzijo občasno premešajte.
- korak: Počakajte, da temperatura emulzije pade pod 35°C, med procesom nekajkrat premešajte. Dodajte sestavine, ki spadajo v hladno fazo. Po dodajanju vsake sestavine dobro premešajte.
- korak: Izmerite pH kreme in ga po potrebi popravite. pH emulzije naj bo 4,5 do 5,5.
- korak: Kremo zlijte ali nadevajte v razkužene lončke ali brezzračno embalažo in dobro zaprite. Opremite z nalepko ter shranite na hladno in temno mesto.
Opomba: Rok uporabe take kreme je cca 6 mesecev.
Uživajte v razvajanju svojih rok!